top of page

ons 28 aug.

|

Röda Kvarn Kultur Ljusdal

Petter Alatalo med band - i ett eget musikaliskt universum

Bördig från Norrbottens kustland med folkmusiken som grogrund och med den svenska vagabonddrömmen som gyllene krona. Ett musikaliskt universum som rör sig mellan konst, Norrbotten, jazz, autodidakt tretakt, finska klanger och poesi på svenska.

Petter Alatalo med band - i ett eget musikaliskt universum
Petter Alatalo med band - i ett eget musikaliskt universum

Tid och plats

28 aug. 2024 19:00 – 21:30

Röda Kvarn Kultur Ljusdal, Norra Järnvägsgatan 17, 827 31 Ljusdal, Sverige

Om evenemanget

Bord: Kom gärna en timme innan föreställning om ni vill äta. Detta för att köket ska hinna med.

Sittplatser är på stolar eller bänkar och då finns handhållen mat, t.ex. wraps eller burgare. Kom i god tid.

Lyssna på Dumskallarnas vind

Lyssna på Sommar barn

Petter Alatalo är musiker bördig från Norrbottens kustland med folkmusiken som grogrund och med den svenska vagabonddrömmen som gyllene krona. En konstnär som efter medelålderns inträde samlat livets skärvor och prismor till ett album om förlust, sorg, skilsmässa, och som han själv uttrycker det, rent jävla svammel.

Ibland vet man inte heller skillnaden. Ett musikaliskt universum som rör sig mellan konst, Norrbotten, jazz, autodidakt tretakt, finska klanger och poesi på svenska. Verklighetens konsekvenser.

Albumet tog form under en liveinspelning i Svenska Grammofonstudion i Göteborg hösten 2022. Producerat av Soundtrack of our lives-legendaren Kalle Gustafsson Jerneholm tillsammans med några av Norrbottens mest profilerade musiker ihopskramlade från Malmfältens rockklubb och Mattias Alkberg: Kalle Nyman (kontrabas), Nikolai Äystö (klarinett) och Markus Larsson (trummor).

Våren 2024 släpptes “Dumskallarnas vind”. Intensivt, aggressivt, sorgligt och sammetslent. Ett tidsdokument.

Mattias Alkberg om ’’Dumskallarnas vind’’

Det är 50- eller 60-tal, kanske 40-tal, kanske 70-, det ligger en amerikansk storstad på det svenska fjället och den har jazzklubbar och utanför dem hänger vrålåken i luften, deras elektriska brum blandas med kvarterets ragtime och happy hour. Bandet spelar hårt som punk och mjukt som kirurger. Sången kvider och lider och som självaste John Holm, som självaste Billie Holiday.

Man vill hem men man vet inte var man bor, och egentligen, vad spelar det för roll egentligen. Men ett inomhus och någon som ser en och hör samma brus som en själv eller i alla fall kan stänga av det, är det för mycket begärt, ja det kanske det är.

Verkligheten, vad är det med den egentligen? Varför är den så märkvärdig, vad är det för skillnad på t.ex fantasin med sitt upp i stället för ner, sitt vänster istället för höger och natt mitt på dagen? Ens eget perspektiv är ju allt som oftast detsamma ändå: man står utanför och känner sig misslyckad och blyg och har svårt att betala hyran. Inte har man råd med vrålåk och utekvällar där heller.

Man ligger där och skakar precis som i verkligheten, högt upp under taket, på Dumskallarnas vind. Dumskallarnas vind viner som kulor runt öronen. Man kan bara ducka och blunda men man ser allt ändå.

Biljetter

 • Salong - Plats med bord

  Ni får ett bord i salongen med sittplatser för alla i bokningen. Vid andra önskemål, kontakta oss på boka@rodakvarnkultur.se Kom gärna en timme innan föreställning om ni vill äta. Detta för att köket ska hinna med.

  Från 10,00 kr till 190,00 kr
  • 190,00 kr
   +4,75 kr serviceavgift
  • 160,00 kr
   +4,00 kr serviceavgift
  • 10,00 kr
   +0,25 kr serviceavgift
 • Salong - Sittplats utan bord

  Du/Ni får sittplats utan bord i salongen. Vid speciella önskemål, kontakta oss på boka@rodakvarnkultur.se Sittplatser är på stolar eller bänkar och då finns handhållen mat, t.ex. wraps eller burgare. Kom i god tid.

  Från 10,00 kr till 190,00 kr
  • 190,00 kr
   +4,75 kr serviceavgift
  • 160,00 kr
   +4,00 kr serviceavgift
  • 10,00 kr
   +0,25 kr serviceavgift

Totalt

0,00 kr

Dela eventet

bottom of page